Recensies

Hieronder volgt een overzicht van alle recensies over BEVLEKT ONTVANGEN

Het is helaas niet meer mogelijk om zelf een recensie achter te laten.

18 Recensies tot nu toe.

 1. Diana, 'De Bisschopsmolen', Maastricht schreef:

  Reactie:
  ‘Een aantal mensen van ons team zijn er deze vakantie aan toegekomen om je boek te lezen. We vonden het een heftig verhaal maar zo opmerkelijk geschreven met details van deze buurt, waardoor we het zonder moeite uitgelezen hebben. En dan de manier waarop je ‘De Bisschopsmolen’ in je boek hebt verwerkt, super! Namens iedereen dank hiervoor en heel veel succes verder.’

 2. Sione Götte, schreef:

  Een prachtige en aangrijpende roman welke zich grotendeels afspeelt in Maastricht. Mijn wandeling langs de Onze Lieve Vrouwe Basiliek en door de Koestraat heeft na het lezen van ‘Bevlekt ontvangen’ andere verbeeltenis gekregen! Een prachtig zomers cadeau voor al onze relaties. Volgende week gaan wij met een koffer vol met boeken on tour!

  Sione Götte, General Manager Derlon hotel
  Maastricht

 3. Erda schreef:

  Ik ben ontzettend blij dat ik van mijn familie vernomen heb dat je roman Bevlekt ontvangen werd uitgegeven. Ik heb het boek al twee keer gelezen. Toen ik in 1966 van Zeeland naar Brabant verhuisde wist ik niets van het katholieke geloof. Nu, na al die jaren, dit boek mogen lezen; erg goed geschreven, boeiend vanaf de eerste bladzijde en dan de ontknoping: geweldig! Nicolle, ik kijk uit naar je volgend boek. Gefeliciteerd!

 4. Rutger schreef:

  Nicolle Poorts debuutroman ‘Bevlekt ontvangen’ smaakt naar meer. Ze verstaat de kunde je snel het verhaal in te zuigen en je razend nieuwsgierig te maken hoe de geschiedenis zich ontwikkelen zal. De omgeving en karakters zijn nooit omslachtig beschreven en toch haal je beiden moeiteloos voor de geest. Het boek start in een tijd decennia terug en verhoudingen binnen een gezin liggen anders dan nu. Dit wordt geregistreerd, niet beoordeeld. Vanuit ons huidig point of view word je prachtig op het verkeerde been gezet over wat er aan de hand is en denk je de clou al aan te voelen komen. Die is echter veel gelaagder, knap gevonden en tot op de laatste bladzijde verborgen. Daar valt veel op z’n plaats zonder ’n afgeraffeld gevoel te geven. De roman bestrijkt meer generaties, hier en daar verspring je in de tijd, dit is nergens uitleggerig gedaan maar geeft telkens hints richting het antwoord op die ene alom aanwezige vraag: wat is hier in hemelsnaam aan de hand? De dialogen klinken heel geloofwaardig. Het is geen enorme pil van ’n boek en toch heb je na lezing het idee hele levensverhalen te hebben meegemaakt. Dat doet niet iedereen Nicolle Poort na. Grootste compliment is waarschijnlijk dat ik na lezing méér zou willen lezen over de mensen in het boek. Helemaal geen kritiek? Jawel, ik had beslist moeite met het commentaar vanuit de vrucht in moeders schoot. ik mistte daar even het realistische dat de rest van het verhaal wel kent. Maar, niet echt ondermijnend en; ik beloofde mezelf het boek nog een keer ter hand te nemen. Zeker weten dat ik nog meer ontdek!

 5. Ditte schreef:

  Een boek dat al snel boeit en je meeneemt naar de belevenissen van een jonge vrouw in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Door de goede opbouw blijf je nieuwsgierig naar de verdere ontwikkelingen en de afloop. Het taalgebruik is fraai en zorgt voor een goede sfeertekening. Intrigerende, levendige karakters die zich, redelijk voorspelbaar, ontwikkelen. Mooie ontknoping zorgt voor goed gevoel voor de lezer aan het einde van het boek. Een boek dat ik zeker zal aanraden bij anderen!

 6. Birgitte Brandsma schreef:

  Beste Nicolle,

  Ik had geen idee wat ik van je roman kon verwachten maar je had me wel nieuwsgierig gemaakt in de les communicatie. Gelukkig maar! Anders had ik dit mooie, herkenbare en vlot geschreven boek niet gelezen. De ontknoping kwam als een donderslag bij heldere hemel, een zeer verrassend einde. Ik ga het boek nu aan mijn beste vriendin uitlenen zodat zij er ook van kan gaan genieten. Ik hoop dat er nog een volgende roman gaat komen na zo’n prachtig debuut. Klasse!

 7. ‘Bevlekt ontvangen’ van Nicolle Poort is een bijzondere roman, en wel om meer dan slechts één reden. Poort schrijft uiterst suggestief, waardoor de lezer voortdurend wordt aangezet om bepaalde dingen in te vullen of aan te vullen. Net hierdoor ontstaat er een relatie tussen lezer en schrijfster. De schrijfster biedt aan, de lezer vult aan. Tot op het einde van deze roman houdt de schrijfster de lezer in spanning. Dit zorgt er net voor dat het boek zo genietbaar blijft tot op de laatste pagina.
  Verder zien we ook dat Poort haar personages levendig weet te schetsen. ‘Schetsen’ omdat ook hier de lezer alweer moet aanvullen. Poort rekent op het inlevingsvermogen van haar lezer, maar doet dat ook op een voortreffelijke manier: als lezer kun je niet anders dan blijven stilstaan bij bepaalde feiten en gegevens, je kunt niet anders dan vooruit gaan denken. Het blijft een constante wisselwerking waardoor het lezen van dit boek een belevenis blijft.
  Poort werd in de pers ‘het katholieke antwoord op Franca Treur’ genoemd. Niet min, als je bedenkt dat Treur er met haar boek al zo’n 26 herdrukken op heeft zitten.
  Ik wil het niet hebben over het verschil tussen de twee boeken. Maar ik wil wel even beklemtonen dat het boek van Poort bijzonder toegankelijk is voor de lezer. Als in een film zien we alle situaties, alle personages,… en voelen we ook alle emoties. Want dat is misschien nog wel de grootste troef van ‘Bevlekt ontvangen’: emotie troef!
  Een aanrader!

  Suzanne Binnemans

 8. Merel Schoofs schreef:

  Heel soms lees je van die boeken die keihard binnenkomen. Van die boeken die het allemaal hebben; een goed verhaal, prachtige zinnen , personages die ik al jaren denk te kennen en een dijk van een slot. Dit boek is er zo een. Wat een kanjer van een boek! Laat het vaak gelezen worden, mijn eerste keer zal zeker niet de laatste keer zijn.
  Ik kijk al uit naar Nicolles volgende roman.

 9. George W. Menges schreef:

  Nicolle,

  Ik feliciteer je met je debuutroman en ik prijs me gelukkig Bevlekt ontvangen te hebben gelezen.

  Je literaire gaven zijn onbetwist. Echter ik ben geen deskundige op dit gebied, ik meet het af aan wat het met mij heeft gedaan.

  Ik zie mezelf soms sneu handelen op basis van gedachten over mensen terwijl het leven kan opbloeien als ik die ander echt leer kennen en dat mijn persoon daardoor ook echt gekend wordt. Het is nooit te laat maar goh wat verdoe ik mijn tijd en energie af en toe.

  Mijn dank!

 10. Anneke van Vliet schreef:

  Lieve Nicolle

  Wat heb ik genoten van jouw boek. Ik ben er aan begonnen en kon het niet meer wegleggen. Prachtige opbouw, mooie zinnen om te herlezen.
  Het verhaal en zeker het einde heeft mij ontroerd.
  Ik kan het boek niet aan iemand uitlenen want ik wil het houden en ga het zeker herlezen.
  Linda was blij verrast met haar exemplaar.

  Wat kan en mag je hier trots op zijn!!!!

 11. Erna schreef:

  Nicolle,

  Terwijl ik lees, zie ik het als een film voor me gebeuren.
  Boeiend en meeslepend.
  Wat een tragiek als ik de ontknoping lees.
  Het leven van Eva trekt nog eenmaal aan me voorbij.
  Daarna sluit ik het boek en heb een brok in m’n keel.
  Nicolle, ik lees graag boeken van bekende Nederlandse schrijfsters. Vanaf nu sta je bij mij ook op dat lijstje.
  Bedankt, ondanks het slechte weer dit weekend, mijn weekend was geweldig!!!

 12. Aletta schreef:

  Lieve Nicolle,

  Je hebt een ongelooflijk prachtige roman geschreven. Het verhaal van Anna en Eva is ontroerend, aangrijpend en het einde is regelrecht onthutsend.

  Het verdriet van Eva is zo voelbaar, om wat er niet was, maar eigenlijk toch wel was. Anna kon gelukkig aan het einde haar liefde voor Eva wel duidelijk maken. Weer zo’n prachtig moment dat ik diepe compassie kon voelen voor die twee.

  En het is allemaal zo levensecht. Dit is het leven, dit is waar mensen mee kampen, de onmacht en het niet kunnen doorgronden van de ander, maar wel een diep besef en gevoel hebben van dat er iets niet in orde is. Daar blijf je dan mee leven.

  Ik vind de wederwaardigheden van de ongeboren Eva in de buik van haar moeder een vondst. De ongeboren Eva heeft al het relativerende, nuchtere, maar ook assertieve karakter van de latere Eva. Dat vind ik een mooi continuüm voor de lijn van het verhaal.

  In zekere zin is het verhaal ook spannend: onheilspellend. De spanning die je teweeg brengt houd je vol tot de laatste bladzijde. Geweldig!

  Ik kan me niet voorstellen dat je eersteling anders dan louter positieve kritieken ontvangt. De trein is gaan rijden, en ik hoop langs vele mooie bestemmingen.

  Aletta

 13. Iris Vinke schreef:

  Prachtig ronde vertelling. Het is een klein verhaal (1 dochter, 1 moeder, 1 vader) met diepe lagen die universieel zijn en van alle tijden.
  Het boek ontroerd, voelbaar is de boosheid, de jaloezie én de liefde. In één ruk uitgelezen.
  Een boek voor moeders én dochters (en ieder die daarover wil lezen) om meer te begrijpen waar hun (groot)moeders vandaan komen qua positie, qua rol, qua mogelijkheden.

 14. Isabelle Knaepen schreef:

  Lieve Nicolle,
  In één ruk uitgelezen. Waaaaauuuuuw!!!

  Betoverend, Elegant, Verslavend, Lustig, Eerlijk, Karaktervol, Tekenend
  en
  Ontluikend, Nieuwsgierig, Thuiskomend, Verrassend, Adrenaline, Niet loslatend, Gevoelig, Eindeloos, Nogmaals…

  Ik hoop echt dat Bevlekt ontvangen een groot publiek mag bereiken, ik zal in ieder geval het boek promoten aan wie het wil horen!

  Isabelle Knaepen

 15. corry bierens schreef:

  Nicolle

  Genoten van je boek, mooie korte hoofdstukken over datgene waar het om gaat. De liefde, “niet weten”, verdriet, geloof. Bij de laatste regel van het boek zat ik te huilen.
  En dan die prachtige voorkant met foto van de jurk.
  Prachtig debuut.
  corry bierens

 16. Hans Broertjes schreef:

  De eerste hoofdstukken lezen als ZKV’s (Zeer Korte Verhalen). Daarna worden de puzzelstukken in elkaar gelegd en wordt het boek een mooie roman. Over de liefde “die overal doorheen schopt” en “duizenden minuscuul kleine beestjes met kriebelpootjes die tegen de binnenkant van je buik omhoog kruipen”. Over de moeizame en complexe relaties in het leven met de mensen waarmee je het meest intiem bent en die elkaar desondanks niet kennen. Eindigend in een werkelijke apotheose.
  Een prachtig boek dat je in één adem uitleest!

  Hans Broertjes

 17. Marjan de Kort schreef:

  …ik ben zaterdagmiddag in je boek begonnen en zondagochtend had ik ‘t al uit; ik kon het niet wegleggen. Wat een aangrijpend verhaal, wat een prachtig verstilde diepgang en wat een indrukwekkende (ont-)lading. Een boek dat voelt als een geschenk en dat ik me altijd zal blijven herinneren.
  Mijn complimenten en mijn felicitaties!

 18. nettie dales schreef:

  Ik behoor tot de gelukkigen die de roman van Nicolle al mochten lezen voor de 20e oktober, voel me zeer bevoorrecht! Ik heb het boek in een vloek (sorry) en een zucht uitgelezen. Wat Nicolle presteert in haar debuutroman kun je niet uitleggen, je moet het zelf gaan lezen. Haar schrijfstijl is prettig, de inhoud heeft een byzondere diepgang. Kortom: het is een aanbeveling! gefeliciteerd Nicolle!

  nettie dales